Vietnam Dag 11 – 18 November 2022

Sapa – Viet Kuang 190 km

Regnet smattrade på taket när vi vaknade till i den stora sovsalen och kunde konstatera att regnmolnen hängde tunga över staden. Lagom till frukost upphörde regnet och det blev en frukost på balkongen utanför sovsalen. Utsikten från balkongen var fin och vi kunde se höga berg runt omkring. Vi avnjöt en nudelsoppa innan vi packade ihop och gav oss iväg kvart över nio.

homestay

Nu försökte solen bryta igenom molntäcket och det var ganska varmt. Vi startade med ungefär 15 km på asfalt. Vägen gick längs med en flod och var kurvig och gick genom flera byar. Det var fina vyer i början men ju högre upp på berget vi kom desto tätare blev dimman. Ena stunden såg man nästan ingenting för att en kort stund se konturer av berg torna upp sig. Plötsligt sprack molnen upp och man såg långt ner i dalen och såg höga berg runt omkring.

vy1

Solen tittade fram och det blev genast varmare. Vi körde in i en ny dal och fortsatte nedför längs betongvägar. Efter ungefär en timmes körning kom vi fram till ett ställe där vägen rasat och där man provisoriskt lagat vägen.

ras1

ras2

Det var lagat med bamburör och det stupade rejält på ena sidan men vi lyckades ta oss förbi. Vi färdades allt högre upp på bergssidan och snart tittade solen fram och molnen lättade. Vyerna blev allt bättre och vi såg ut över en dal och ett vattenkraftverk.

vattenkraft

Ta förklarade för oss att det var till dammen vi skulle. Vi började klättringen nedför längs leriga hala vägar.

jocke

När vi närmade oss hus så övergick lervägen till betongvägar och det var ofta lövtäckta och såphala. Det tog oss säkert en halvtimme att ta oss ner för berget men det var riktigt härliga vägar.

prevattenkraft

Den sista biten ner mot vattnet gick längs en smal betongväg och den slingrade sig fram i naturen. Väl nere vid vattnet blev det en liten paus och lite fotografering.

paus2

paus3

paus4

Vi fortsatte sedan på en liten stig fram till kraftverket och svängde sedan ut på den stora vägen och fortsatte till närmaste by och stannade för lunch. Efter lunch blev det en kortare tur på asfalt längs floden och sen bar det uppför berget igen. Vägarna blev smalare och allt sämre och vi passerade flera vägbyggen. Vägarna var leriga och hala. Snart var vi på väg nedför och följde strax floden igen. Det var vackert att köra längs floden.

flod 

Bergen tornade upp sig på båda sidorna. Vi körde igenom den ena byn efter den andre och kvart över två stannade vi till i en by där de firade bröllop och vi blev genast inbjudna. De var mycket gästvänliga och bjöd på te.

brollop2

brollop

De ville gärna ta kort med någon av oss och vi skulle spela pipa och de ville bjuda på sprit. Strax var vi på rull igen och vi hann inte långt innan Jochen fick punktering. Vår mekaniker och Jochen krängde av däcket och bytte slang och det tog nog inte mer än femton minuter. Vi fortsatte på mindre byvägar men snart blev det roligare vägar. Vi färdades uppför igen och nu på hala leriga vägar. Vi passerade ett par vägbyggen innan vi kom ut på asfalt. Nu följde en längre sträcka med fina kurviga asfaltsvägar. Vi körde uppför ett berg och sen ner på andra sidan och farten var ganska hög. Kurvorna var lagom doserade och inbjöd till att köra lite fortare. Bergen tornade upp sig runt omkring oss och vyerna var fina.

vy5

Vi svängde av den stora vägen och tog en liten otroligt lerig och hal väg.

lervag

Det sladdades friskt och det var väldigt rolig körning. Tyvärr tog det roliga slut och vi hamnade på en liten betongväg. Den gick genom byar och ner mot en flod och en träbro. Vi körde över träbron allesammans på rad med fem meters mellanrum medan Ta filmade. Efter det körde vi ett par km hem till Ta’s föräldrahem. Vi hade fått en inbjudan att äta middag hemma hos Ta’s föräldrar. Det bjöds på en god middag med mat från gården.

tashus

middag

middag2

© 2022 Hojjen.se