Vietnam Dag 8 - 15 November 2022

Mai Chau – Phu Yen 220 km

08.45 stod vi redo vid motorcyklarna och gav oss iväg. Det blev en transportsträcka på betongunderlag i ungefär en halvtimme. Vi passerade igenom ett par byar innan vi startade klättringen upp.

bergsvag

Vägarna slingrade sig nu utmed berget och det var sväng efter sväng och ibland branta svängar. Det stupade brant på ena sidan och på den andra sidan tornade berget upp sig. Vyerna var stundtals fantastisk och vi stannade ett par gånger för fotografering.

vy 093322

odling

Vi körde i behaglig fart och det var väldigt lite trafik. Solen försökte ta sig igenom diset och temperaturen var behaglig.  Långt bort kunde man ana höga berg genom diset men i dalarna närmast oss kunde man skönja odlingar och grönska som klädde in bergen. Vi färdades allt högre upp och vyerna blev bättre och bättre men snart var vi på väg nedåt igen. Vägarna slingrade sig fortfarande längs bergssidorna. Runt tiotiden stannar vi till för en första paus och då upptäckte Ta att han hade dåligt med luft i bakdäcket men det fixade mekanikern. Halv elva svänger vi av vägen och tar en ”single track”.

singletrack 111455

vidar 104609

ta 105307

Nu far vi utmed fina lervägar. Det går upp och ner för branta stigar och på sina ställen är det riktigt trångt och vi passerar ett antal mindre vattenhinder. På sina håll är det lite halt och strax har vi först vurpan (Odd Magne) och strax därefter kommer vurpa två (Ta). Vid tjugo i tolv kommer vi fram till ett halt lerhål.

lerhal 113656

En stubbe och ett par stenar ligger dåligt placerade så här får vi hjälpas åt för att ta oss förbi. Snart kommer det en ny vattenpassage. Denna gång lite bredare men alla tar sig över galant. Klockan närmar sig tolv och vi startar klättringen uppåt igen längs slingrande vägar och vi serveras fina vyer. Vi kör ner i en dal och igenom ett par byar innan vi stannar till för lunch. Odd Magne är lite sliten så han väljer att följa med följebilen en stund efter lunch. Vi andra lämnar den stora vägen och följer mindre stigar och hamnar till slut nere vid ett vattendrag.

flodbank

Nu följer ett antal vattenpassager och körning på hala stenar utmed vattendraget. Snart färdas vi uppåt igen genom plantager längs smala stigar. Underlaget består av packad lera men det är djupa spår ibland så man får se upp.

single1

single2

single3

Runt tretiden kommer vi ner till ett nytt vattendrag och kör utmed vattnet och över vattnet ett par gånger. Vegar passar på att göra en ny vurpa i den hala flodbanken. Snart får vi dock problem. Vattnet har spolat bort vägen på ett ställe och det ser nästan ut som om vi inte kan passera men vi bestämmer oss för att försöka ta oss förbi.

vattenhinder

vattenhinder2

vattenhinder3

Det blir lite lyftande av motorcyklarna längs flodkanten och det är halt på stenarna. Vi står med stövlarna i vattnet och tar motorcykel för motorcykel och till slut är alla motorcyklarna förbi. Det tar oss 20 minuter. Alla rinner av svett och vi kan hälla vatten ur stövlarna. Vi tar oss upp på asfaltsvägen igen och möter upp Odd Magne. Nu färdas vi på asfaltsvägar längs slingriga bergsvägar och ser fina vyer.

vy 150147

vy 163844

vy 163936

toppen

Efter ett tag når vi toppen på berget och börjar klättringen nedför. Vi ser en sjö på håll och en färja som går ute på vattnet. Vi färdas längs slingriga vägar ner till sjön och tar sedan färjan över. Vid halv sex börjar det skymma. Vi färdas genom den ena byn efter den andra och överallt står det barn och vinkar åt oss. Ganska snart blir det mörkt och det blir allt svårare att se trafiken. Runt sjutiden kommer vi fram till hotellet i Phu Yen. Alla ser lite slitna ut så jag tror de flesta kommer att lägga sig tidigt. Kvällen avslutades med gemensam middag.

© 2022 Hojjen.se