Vietnam Dag 7 - 14 November 2022

Hanoi – Mai Chau 200 km

Klockan 08.15 stod alla nere vid receptionen ombytta och klara och förväntansfulla inför dagens körning. Det kändes som om alla var ivriga att komma i väg. Vi tog följebil och taxi till mc-firman och där stod de åtta motorcyklarna uppradade när vi kom fram.

mc

Cyklarna fördelades och Jochen fick en ganska ny 300 kubikare och jag fick en fin 250 kubikare, dock med väldigt högt ljud. Det smattrade bra när man gasade på. Solen sken och det var riktigt varmt. Alla var lagom varma i sina skydd och ställ. Nu följde en resa genom den galna trafiken ut ur stan. Alla tio tog sig ganska enkelt genom trafiken. Dock var man tvungen att hålla koll åt alla håll och kanter. Det kommer trafik överallt ifrån. Det tog cirka en timme innan vi var i utkanten på stan och man började ana lite mindre vägar. Vi gjorde några avstickare igenom odlingsfält och upp över mindre kullar. Det var på sina ställen halt och lerigt men väldigt kul att köra. Vegar vann priset ”Jag kör först omkull”. 

buffel

Ibland dök det upp bufflar på vägen så man fick se upp. Lite strul hade vi med två motorcyklar. För Odd Magne bråkade tändningslåset och batteriet så ibland stannade motorcykeln och Vegar fick problem med att fläkten tog i kylaren men det lösta mekanikern som vi har med oss.

gras2

Efter en härlig sträcka på väldigt små stigar och genom högt gräs så stannade  vi runt klockan tolv för vätskepaus och då passade vi även på att byta batteri på Odd Magnes motorcykel. Nu följde körning mest på asfalt ungefär en timme. Vi körde genom den ena lilla byn efter den andra innan vi stannade för lunch. Matstället såg ganska spartanskt ut men maten var väldigt god. Vi fick in kyckling och ris och grönsaker i mängder och något som påminde om baconrullar. Snart var vi på rull igen och åkte på allt mindre vägar genom små byar. Vi stannade till vid en liten supermarket och handlade en massa kakor.

lekskola

Efter cirka tio minuter stannade vi sedan vid en lekskola för barn och gav dem kakorna. De vinkade glatt när vi lämnade dem. Nu följde en sträcka med mindre vägar och på vissa ställen var det bara en stig.

lervg

Det var stora stenar och lerigt och halt men vi tog oss enkelt fram.

berg

Vyerna blev allt vackrare och man kunde ana stora berg långt bort. Vid fyratiden stannade vi till vid en sockerrörsodling och fick smaka av sockerrören.

sockerror

sockerror2

Ta högg ner ett sockerrör och delade upp den i mindre bitar. När man bet i röret så sipprade en söt och läskande saft ut och det var väldigt gott. Efter en liten stund började bergen torna upp sig och utsikten blev allt finare.

utsikt1

Vi färdades allt högre upp och stannade till vid en utkikspunkt ”Da Chang”. Här var utsikten fantastisk.

utsiktspunkt2

Här fick också Odd Magne en ny motorcykel levererad. Snart nådde vi toppen och började färdas nedför. Ganska snart kunde man se byn Mai Chau nere i dalen och det var där vi skulle övernatta. Klockan 17.24 är vi framme vid dagens mål och blev serverade var sin en P-öl. Vid sjutiden satte vi oss till bords och bjöds återigen på väldigt god vietnamesisk mat, det var kyckling, fisk, kött, soppa, grönsaker, buffel och så gräshoppor. Allt smakade väldigt gott efter en dag på motorcykel. Vi satt en bra stund och åt långsamt av all den framdukade maten. Senare på kvällen bjöds det på traditionell dans och musik och vi fick se en härlig dansuppvisning som sedan avslutades med bambudans och ringdans.

dans

© 2022 Hojjen.se